Wednesday, January 1, 2014

Romanul grafic "Prâslea cel voinic şi merele de aur"

O cunosc pe MariaSurducan de mai bine de treisprezece ani. Încă din anii de liceu pe care i-am petrecut în aceeaşi bancă, am admirat pasiunea ei pentru costumul medieval, caligrafie şi mai ales basmul românesc.
Am avut deosebita plăcere de a parcurge deunăzi ultima ei ispravă artistică, romanul grafic „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, inspirat din basmele: „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, „Pasărea măiastră”, „Lupul cel năzdrăvan” culese de Petre Ispirescu. Proiectul a primit susţinerea unui public doritor, în urma unei campanii de crowd-funding iniţiată de CreştemIdei în 2013.
Romanul are peste 90 de pagini ilustrate în factura benzii desenate, în care descoperim o poveste inspirată dintr-o cultură sinceră românească.  Păstrând structura literară a basmului , Maria ne propune o poveste nouă, în parfum contemporan, clădită din admiraţie pentru folclor, fantastic şi autentic. Cititorul rămâne captiv la o naraţiune cunoscută, uşor uitată, îmbrăcată dintr-o nostagie a copilăriei cu prinţi şi prinţese din păcate efemeră în epoca tehnologiei.  Dialogurile sunt succinte, uşor ironice pe alocuri sau încărcate în umor, pe un grai propus ardelean.
Execuţia artistică te ţine fără suflare. Compoziţiile puternice, paletele cromatice senzoriale, personajele gestual caracterizate, nu fac decât să aplaude talentul regizoral al Mariei. Desenul de tip linogravură, modulaţia liniei şi bucuria culorilor nu întâmplător selectate, ne fascinează şi ne aduc acel „uauu!” pe buze. Cu toate că romanul a fost desenat digital, ilustraţiile emană o tactilitate artistică tradiţională şi o prospeţime deloc artificială, atestând pe deplin munca unui artist de geniu.
Întregul proiect a inclus şi caietul de schiţe foarte interesant, print-uri şi postcard-uri, timbre sau portrete de recunoştiinţă, publicul susţinător fiind actualizat sporadic cu progresul romanului în cele câteva luni de realizare. Doritorii pot cumpăra un număr la librăriile Cărtureşti din ţară.
Felicitări Mariei Surducan pentru munca necontenită şi dragostea pentru frumos!










No comments: