Tuesday, March 12, 2013

Paznicul Dragonului

„Numele lui este Paznicul Dragonului, unul dintre generalii armatei de teracotă. Cu o privire neînfricată, statură puternică, îşi ţine aproape de piept simbolul auriu pentru care este gata să moară: Dragonul. Costumul îi arată gradul înalt , experienţa şi sângele nobil, având detalii rafinate de broderie şi culoare. Modelele elaborate din faţă dovedesc măiestria meşteşugarilor chinezi din secolu II î.Hr.
Trup, spirit şi minte converg pentru cea mai importantă datorie: ocrotirea împăratului.”

  Cuvintele de mai sus sunt descrierea oficială a războinicului meu de teracotă, proiect de artă publică la care am participat în Vancouver, Canada 2012.
Organizaţia non-profit BC Lions Society a lansat acest proiect de expunere a peste 32 de sculpturi de războinici chinezi de teracotă în ediţie limitată, în Vancouver şi împrejurimi, Richmond, Burnaby, o sculptură ajungând în provincia Yukon.
Sculpturile au fost sponsorizate de companii sau oficialităţi, urmând ca artişti locali să le picteze pentru afişare publică. Inspiraţia lor a fost descoperirea arheologică din Xi'an, provincia Shaanxi, China, a celor peste 8000 de războinici de teracotă, considerată cea de a opta minune a lumii.
Întregul proiect s-a aflat sub patronajul unei sărbători a diversităţii culturale, dar a avut şi o latură caritabilă, lucrările urmând să fie licitate pentru a ajuta copii cu handicap.
Am aflat de această oportunitate întâmplător pe internet, la începutul anului; ideea m-a încântat şi m-a determinat să trimit câteva schiţe în creion ale unui decor pictural lesne de o asemenea sculptură.
Am primit răspuns după câteva săptămâni, când mi s-a confirmat acceptarea designului şi dorinţa unei bănci locale de a mă sponsoriza. Am sărbătorit vestea cu zâmbete până la tâmple.
Sculptura din plexiglas mi-a fost expediată la uşă şi pentru mai bine de o lună, m-am delectat de prezenţa unui musafir înalt şi curios în sufrageria mea.
Procesul artistic a fost o adevărată splendoare. Prima etapă m-a găsit şlefuind orice denivelare sau eroare de fabricare, după care am îmbrăcat războinicul în câteva straturi de grund, adeziv excelent pentru acrilice.
Am început pictatul propriu-zis după câteva zile de cercetare şi documentare la biblioteca publică din Vancouver, unde am descoperit minunate surse de artă şi broderie chinezească. Conceptul s.a îngrădit în jurul imaginii unui soldat de rang înalt, un general impozant în armata împăratului, simbolizat în cultura chineză de Dragon.
În decursul unei luni, pe parcursul a mai bine de 40 de ore, cu multe schimbări şi strategii artistice, am terminat decorarea sculpturii, reuşind performanţa a doar câteva pete permanente de acrilic pe covor şi una pe perete. Paleta cromatică simbolică, roşu, negru şi mult auriu, cu nuanţe de violet, aminteşte de urmele de vopsea descoperite în situl arheologic pe bucăţile de teracotă. Pe piept se încolăceşte Dragonul auriu, metafora împăratului şi a sacrificiului suprem.Singura aventură zbuciumată a fost înlesnită de redarea portretului, care mi-a rezervat multiple şedinţe de ştergere şi acoperire, până am pensulat acea privire neânfricată pe care o căutam.
Pentru expunerea exterioară, sculpturile au fost acoperite cu un lac special, menit să înlăture orice urmă de reziduri sau ştampile de graffiti.
Pe 24 aprilie, în curtea grădinii Dr. Sun Yat Sen din cadrul Centrului Cultural Chinezesc din Vancouver, a avut loc lansarea oficială a proiectului. Pentru şase luni, sculpturile au fost expuse public în diferite locuri, pentru delectarea trecătorilor şi a comunităţii.
Paznicul Dragonului, aşa cum mi-am numit statuia personală, a poposit în Richmond, oraşul cu cea mai mare comunitate chineză şi s-a bucurat de numeroase zâmbete şi fotografii. Tot aici a avut loc licitaţia şi banchetul, la finele lui septembrie 2012. Într-un  restaurant cu specific chinezesc, am avut plăcerea de  asista la o seară grandioasă, cu lume de seamă, de la artiştii participanţi, la ambasadori şi miniştrii de stat.
După 10 meniuri cu gust asiatic, crab umplut, homar în sos sau caracatiţă cu ciuperci, a început licitarea celor 32 de soldaţi. Organizaţia BC Lions Society a strâns peste $170.000 pentru copiii cu nevoie de ajutor. Gala a fost un adevărat success, războinicul meu a fost vândut cu $3000, spre marea mea mândrie. Nu am ezitat să îmi prezint naţionalitatea română, fiind cel mai tânăr artist participant în acest proiect.
Paznicul Dragonului şi-a găsit casă permanentă în curtea unei companii din Richmond, aşa că de câte ori voi simţi dorinţa unei vizite, mă pot porni la o drumeţie cu maşina, de 40 de minute.
Experienţa acestui eveniment a fost memorabilia. De la pictat, la licitaţie, m-am bucurat de multă susţinere şi publicitate. Nu rămâne decât să îmi potrivesc bine ochelarii ca să ochesc orice altă aventură artistică precum aceasta. Iar dacă fapta mea poate ajuta şi pe altii, cu atât mai bine.

                                                                                                          Surrey, Canada

Articol apărut în revista "Mişcarea literară", Nr.4/2012, pag.157

No comments: